ART GALLERY

The project was to design an art gallery located in Austin, TX, on a linear plot of land. The design challenge was to fit the art gallery functions into a very narrow slice of property.

The design concept began out of considering movement in the vertical direction rather than horizontal, because the building could grow very easily upward. The address the challenge of the narrow space, the mechanical/electrical/storage functions were packed along one side of the thin tower, freeing up one facade to become porous. This facade was chosen to be made from a semi-translucent concrete, which allowed light from the exterior in, but did not allow for complete vision to the exterior so that the user could focus on the art housed within.

By staggering floors, one could catch a glimpse of the next space on the upper floors.

Copyright © 2019, Julia Park

julia.park@berkeley.edu